2012. november 19., hétfő

Novella az emberi érzékenységről




Csípős, hűvös októberi reggel volt. A köd még nem szállt fel a kis város parkjaiból. A fákra telepedett dér ezüstösen csillogott a házak mögül felkelő Nap fényében. Szentendre városa ébredezett. Lehet-e egyáltalán városnak nevezni? Nos, az igaz, falunak túl nagy. Városnak viszont túl kicsi. Na de mindegy, ők tudják. Az utcákon néhány korán kelő macskán kívül még senki nem volt, az egész városka úgy tűnt, teljesen elnéptelenedett. A nyugalom és a béke érzése azonban rögtön megszűnik, ahogy kitekintünk a főútra. A megannyi piros lámpánál kígyózó kocsik motorjának brummogása máris élettel tölti meg a várost. Alig haladnak előre, szinte egy helyben állnak órákon keresztül. A mindenfelé terjengő benzingőz már csípős könnyeket csal a buszmegállókban várakozó gyerekek szemébe, amikor a lámpa zöldre vált, és a türelmetlen kocsisok végre ismét néhány száz méterrel közelebb kerülhetnek célállomásukhoz.
 A Bükkös-patak mellett haladva újfent pillanatnyi békét lelhetünk, a reggeli órákban mindig itt van a legnagyobb csend. A vizes avar illata és a csobogó víz hangja különös nyugalommal tölti el a természet szépségeire fogékony ember lelkét. Szeretem a csípős őszi reggeleket. Felfrissít, szinte érezni, ahogy a friss levegő szétárad az ember testében. Néhány feketerigó szökkent a járdán. Játékosan beletúrták magukat az avarba, és hosszú gilisztákat rángattak ki a lehullott levelek alól. Az egyik fa törzsén egy mókus futott végig, majd eltűnt a félig csupasz lombkoronában. Szinte hihetetlen, hogy egy város – még ha ilyen kis város is, mint Szentendre – közepén ilyen nyugalmas helyet lehet találni. Mintha teljesen máshol lennénk, mondjuk egy erdőben, néhány kilométerrel arrébb.
Az ember még aludt, amikor a Nap első sugarai behatoltak ablakának koszos üvegfalán. Lassacskán egyre világosabb lett, a napfény felkúszott a takaróján egészen az arcáig. Az ember álmosan kinyitotta a szemét, ásított, megdörzsölte az arcát, majd kihámozta magát takarója biztonságos öleléséből, és elindult az ablak felé. Kint egyre több madár csicsergett, a jóságos Napocska széles mosollyal hívogatta az embert, és az ember engedelmeskedett. Odacsoszogott az ablakhoz, megkapaszkodott, és egyenesen a Nap szemébe nézett.
      Kurva Nap! – vakkantotta, és egy pillanatra még lehetett látni, ahogy a mosoly a tüzesen izzó Nap arcára fagy, majd az ember egy határozott mozdulattal behúzta a sötétítőt. 
A szobára újból éjjeli sötétség telepedett. Az ember visszabotorkált az ágyához, nagyokat nyögdécselve belemászott, betakargatta magát, kényelmesen elhelyezkedett. Szellentett egy kiadósat, majd ismét álomba szenderült.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése